L’escriptor Manuel Rivas (la Corunya, 1957) ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2024, segons ha anunciat el Ministeri de Cultura.
El jurat ha destacat a l’autor per “l’extraordinària qualitat narrativa que uneix força emocional i bellesa formal i per la solidesa d’una trajectòria versàtil i coherent construïda amb la sensibilitat i la defensa de la memòria històrica, la responsabilitat social i la llengua gallega. Pocs autors del panorama literari espanyol, partint d’un compromís ferm amb la seua llengua, han aconseguit aconseguir tal reconeixement a nivell mundial”.
A més, el jurat ha assenyalat que la seua obra “acompanya el seu activisme, amb una ploma que, sense adoctrinament, agita consciències, indueix a la reflexió i estimula el pensament cap a la defensa de la pluralitat lingüística i cultural i cap a la igualtat de gènere. Manuel Rivas, amb una veu poderosa i singular, crea literatura i, amb ella, torna a situar l’escriptura gallega en l’olimp de les Lletres Nacionals”.
Narrador, poeta i assagista, ocasionalment dramaturg, Rivas és membre de la Reial Acadèmia Gallega. Destaca la seua labor en els mitjans de comunicació gallecs i en la resta de l’estat espanyol que abasta tant la direcció de capçaleres (com per exemple la revista ‘*Luzes’), com el l’escriptura de columnes a diferents diaris.
Entre les seues novel·les destaquen Un milió de vaques (1989), Premi de la Crítica Espanyola, En salvatge companyia (1993), Premi de la Crítica de Galícia, Què em vols, amor? (1995), Premi Torrent Ballester i Premi Nacional de Narrativa, El llapis del fuster (1998), Premi de la Crítica Espanyola i amb una adaptació al cinema, Els llibres cremen mal (2006), Premi de la Crítica Espanyola i Premi de la Crítica de Galícia i L’últim dia de Terranova (2015).